Context is leading

Fasegewijze, contextgeoriënteerde en waardengedreven organisatieontwikkeling

Een paar tips die je succes als leidinggevende versterken

Succesvol leidinggeven aan je team, betekent dat je het maximale uit je team haalt. Om dit te kunnen doen, moet je rust en overzicht hebben. Je wilt weten of alle inspanningen leiden tot het gewenste succes. Hier ben je niet mee bezig als je probleem naar probleem op moet lossen.

Er is niets zo vervelend om te merken dat je iedere dag druk bezig bent, om aan het einde van de week te merken dat je dingen die je af wilde hebben nog steeds niet zijn gebeurd. Dit is wat veel leidinggevenden iedere week opnieuw weer overkomt. Je maakt meer uren dan de rest van je team en toch lijkt het werk zich week na week verder op te stapelen.

Dat is niet wat je had verwacht toen je leidinggevende werd.

Dit patroon doorbreken lijkt heel moeilijk maar je kunt ze wel doorbreken, maar dat gaat niet vanzelf.
Het is een bewust proces dat je stap voor stap zelf en met je team moet doorlopen.

Stap 1: Team doelen en ambities
Succes is niet iets wat je overkomt, maar waar je met je team hard aan werkt. Zorg dat je met je team focus hebt op wanneer je met elkaar succesvol bent en waarom dat belangrijk is.

Stap 2: Prioriteiten voor groei bepalen
Je kunt niet alles tegelijk, dus bepaal wat belangrijk is en vooral ook wat minder of niet belangrijk is. Alleen dan kan iedereen in het team meedenken en bijdragen aan het gezamenlijke resultaat.

Stap 3: Breng je team in kaart
Zowel de rem als de versnelling zijn belangrijk, maar om een andere reden. Houd focus en bedenk bewust wie, je wanneer, de meeste aandacht geeft. Gebruik het beste jongetje van de klas, maar ook de nieuwe leerling, de vertrekkende en de ijverige om je team in de juiste richting te bewegen.

Stap 4: Initiatieven en interventies
Iedere interventie moet bijdragen aan samen een stapje beter worden. Bedenk interventies waarbij het resultaat hand-in-hand gaat met de ontwikkeling van je team. Denk niet: de oplossing komt niet op het juiste moment, maar vraag je af wat heeft vandaag de meeste impact?

Stap 5: Het goede gesprek
Leiderschap is anderen inspireren beter te worden. Daag je team uit over wat je van ze verwacht, maar vertel ze niet hoe ze dat moeten doen. Faciliteer de kennis en vaardigheden die het team vraagt om beter te worden, maar ga niet voor hen nadenken, dat kan een professional veel beter zelf.

Stap 6: Voortgang zichtbaar maken
Hard werken is goed, maar het is ook uitputtend. Houd de energienemers en energiegevers in balans. Benut de successen maximaal om je team te voeden met positieve energie. Zorg dat iedere mislukking voorafgaat met minimaal 2 keer succes.

Het is in het begin misschien wat onwennig, maar we beloven je dat het werkt.

Doorloop de zes stappen meerdere keren en je zult merken dat het je steeds meer ruimte en vertrouwen geeft. Je team zal steeds beter begrijpen wat je wil, waar je voor staat en wat hun rol is om samen succesvol te zijn.

Wij geven je alle tools en hulpmiddelen om jou met je team te laten winnen. Want al jouw medewerkers willen onderdeel zijn van het winnende team. En daar kunnen we je bij helpen. Een proces waarbij je jouw ‘mindere ervaringen’ kunt loslaten en leert bouwen aan een team dat wil en gaat winnen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Context is leading

Thema door Anders Norén