Context is leading

Fasegewijze, contextgeoriënteerde en waardengedreven organisatieontwikkeling

De balans opmaken: gelukkig in je werk?

2022: een “vers” nieuw jaar: hét moment om met een schone lei te beginnen en je af te vragen: waar wil ik mijn kostbare energie en tijd aan besteden in mijn werkende leven?  Wat is van mij nou echt van waarde in werksituatie en wat geeft mij daar geluksmomenten? Het leuke is dat dit voor iedereen anders is. Ook is er geen vaststaand “recept” dat nooit verandert: dat is omdat we ons blijven ontwikkelen in dynamiek met onze omgeving. Het begin van een nieuw jaar kun je daarom aanpakken als een uitnodiging om jezelf weer eens even op nummer 1 te zetten en te onderzoeken wat jij nodig hebt om lekker aan het werk te zijn en te blijven.


Stel jezelf bijvoorbeeld eens deze drie basisvragen:

1. Bevalt het werk dat je doet je nog steeds goed?
2. Hoe voel jij je over jouw collega’s en jouw werkgever nu je elkaar zo’n lange tijd weinig hebt kunnen zien?
3. Hoe is de verhouding werk en privéleven nu voor je?

Wat je nodig hebt om ontspannen en met plezier te werken, heeft te maken met jouw unieke combinatie van drijfveren. Context is Leading heeft deze drijfveren ingedeeld in zeven herkenbare waardesystemen. Ook al zijn deze waardesystemen onzichtbaar, ze spelen een belangrijke rol in jouw leven. Ze bepalen namelijk het perspectief waarmee jij naar jouw werkomgeving kijkt en van waaruit jij handelt. Vanzelfsprekend leidt dit waarneembare stuk tot dynamieken tussen jou en jouw collega’s. Inzicht krijgen in jouw unieke combinatie van drijfveren en die van jouw omgeving, helpt om te accepteren wat goed en minder goed bij je past en daarmee te kunnen gaan werken aan een voor jou zo optimaal mogelijke werksituatie. Het resultaat: genieten van je werk omdat het bij je past!

Werkgeluk: doen wat bij je past

Hoe dit werkt? Wat voorbeelden. Voor mensen met een voorkeur voor de blauwe drijfveer is het belangrijk om degelijk, goed doortimmert werk af te leveren volgens afspraken. Zij doen vaak graag ondersteunend en uitvoerend werk vanuit orde en regelmaat. Mensen met een voorkeur voor de gele drijfveer willen juist werk doen waarmee zij hun innovatieve ideeën kunnen inzetten om de organisatie vooruit te helpen. Zij hebben vrijheid nodig zodat zij hun kwaliteiten optimaal kunnen inzetten. Structuur en orde, kan ze afremmen in hun creativiteit. En weer anders is dit voor mensen met een voorkeur voor de oranje drijfveer: zij willen dat hun werk leidt tot resultaten die ook erkend worden. Ideeën zijn prima, als ze gebruikt worden om doelen mee te bereiken. Te lang broeden op ideeën terwijl het doel onduidelijk is, dat vreet energie.

Stel jezelf nu eens de vraag: passen de taken die jij hebt nog binnen jouw waardensysteem? Voelt jouw werk nuttig en ook logisch voor je?

Samenwerken met collega’s

De coronacrisis is nog niet voorbij, maar de effecten van het moeten thuiswerken zijn niet meer weg te denken. Het is normaal geworden om hybride te werken en elkaar soms een tijd niet op kantoor te ontmoeten, maar elkaar vooral te zien via videobellen. Merk je dat je je het prima een langere tijd redt zonder collega’s? Of merk je dat je het samenzijn op kantoor, het elkaar echt weer ontmoeten, toch pittiger vindt dan je had verwacht?

Vanuit drijfveren is dit goed te verklaren. Mensen met een voorkeur voor de groene, paarse, blauwe en/of de turquoise drijfveer zijn gericht op hun omgeving, terwijl mensen met een voorkeur voor de oranje, gele en/of rode drijfveer meer gericht zijn op zichzelf. De unieke combinatie van jouw drijfveren speelt een rol in de mate waarin persoonlijk contact voor jou van belang is. Als je hier meer over weet, wordt het ook makkelijker om te bepalen wat voor jou het beste werkt qua bijv. hybride (samen)werken.

Als je nu terugkijkt: voel je dat je sociaal gezien genoeg contact hebt? Of merk je dat je eigenlijk behoefte hebt aan meer ontmoetingen op kantoor?

Balans werk en privé

Een groot deel van onze tijd, brengen we werkend door. De grenzen tussen werk en privé zijn mogelijk nogal vervaagd door de lockdowns van de afgelopen tijd. Thuiswerken met partners, kinderen of juist alleen: het kan zorgen voor verschuivingen. Is jouw ritme bijvoorbeeld veranderd door het vele thuiswerken? Werk je minder vanuit een vast rooster en ga je nu vaker overdag even wandelen of sporten als je merkt dat dit je goed doet? Of merk je dat je juist de neiging hebt om langere dagen te maken?

Het blijkt dat sommige mensen met blauwe drijfveren het lastig vinden dat hun werk minder gecontroleerd wordt. Zij kunnen daardoor juist extra hard gaan werken zodat er niet gedacht kan worden dat zij te weinig werken. Bij mensen met een voorkeur voor de rode, oranje en/of gele drijfveer, zien we juist dat de flexibiliteit van het thuiswerken ze goed kan bevallen: zij passen het werk aan naar wat zij nodig hebben. Zij hebben er dan ook geen moeite mee om overdag vrij te zijn en bijvoorbeeld ‘s avonds te gaan werken.

Hoe zit het met jou en jouw ritme? Heb je je werkritme aangepast naar jouw werk of naar jouw privéleven? Sluit dit nog steeds goed aan?

Je ziet het: door meer zicht te hebben op wat er speelt onder de oppervlakte, kun je helder krijgen wat voor jou van waarde is, wat jou motiveert en stimuleert. Door hier bewust tijd en aandacht aan te besteden, kom je tot inzichten die je helpen om doen meer te gaan doen wat past bij wie je bent.

Wil je verder de diepte in en onderzoeken wat werken met drijfveren jou, jouw team en/of jouw organisatie kan brengen? Neem contact met ons op!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Context is leading

Thema door Anders Norén