Context is leading

Fasegewijze, contextgeoriënteerde en waardengedreven organisatieontwikkeling

Groepsdynamiek: fundamentele kennis voor ieder mens

Inzicht in groepsdynamiek en in je eigen patronen binnen een groep is voor ieder mens van onschatbare waarde. Zodra we geboren worden, zijn we onderdeel van een groep. We leven in groepen. We werken in groepen. Hoe beter je functioneert binnen groepen, hoe soepeler en rijker je leven.

Wat is groepsdynamiek?

Simpel gezegd: vanaf het moment dat er 3 mensen samen zijn, spreek je van een groep. Het gedrag en de psychologische processen die plaatsvinden binnen een groep of tussen verschillende groepen noemen we de groepsdynamiek. Psycholoog Kurt Lewin introduceerde de term groepsdynamica en beschreef daarmee de positieve en negatieve krachten van groepen mensen.

Belangrijke verstoring voor groepsdynamiek

Een fundamenteel kenmerk van om het even welke groep is dat deze bestaat uit verschillen en overeenkomsten. In hoe we daar individueel mee omgaan, komt onze geschiedenis altijd voorbij.

Veel van ons hebben al jong geleerd om overeenkomsten te bekrachtigen en verschillen te sussen/vermijden/negeren. Als iets oncomfortabel voelt, proberen we het comfortabel te maken. Dat zit diep, omdat we als kind al op jonge leeftijd onze strategieën ontwikkeld hebben om cohesie te waarborgen en alles wat dat in de weg staat te vermijden. Dat begint al bij de loyaliteit van het kind naar beide ouders.

Deze onbewuste en vaak pre-verbale strategieën zijn vaak echter niet bevorderlijk voor de groepsdynamiek. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als verschil er niet mag zijn. Als het geminimaliseerd of weggepoetst wordt, er een dekmantel overheen gelegd wordt. Hoe langer en dieper de bal (het verschil) onder water gedrukt wordt, hoe meer druk er ontstaat onder water. De kracht waarmee de bal uiteindelijk omhoog schiet is enorm.

Inzicht in groepsdynamiek via teams

Het is voor ieder mens zinvol om te leren hoe je op een gezonde manier met verschil om kunt gaan. Het werk is een plek waar je deze dynamiek tussen verschillen en overeenkomsten dagelijks tegenkomt.

Teams zijn daarom een ideale groeikans waarbinnen je jouw inzicht in groepsdynamiek kunt vergroten en je eigen patronen daarbinnen kunt doorgronden. Hoe meer inzicht en kennis je hebt, hoe bewuster en gezonder je zult bewegen binnen groepen.

Training groepsdynamiek

In groepsprocessen zijn veel aspecten onzichtbaar. Maar ze zijn er wel. Wat er in een groep gebeurt kun je aanduiden met allerlei modellen en systemen. Dat is natuurlijk een prima manier om te begrijpen wat er gebeurt. Maar dan? Hoe ga je om met die kennis wanneer je zelf in
een ingewikkeld groepsproces zit? Wat doe jij op zo’n moment of, misschien wel belangrijker, wat doe je níet?

Als je bereid bent om te groeien, kritisch naar jezelf durft te kijken en wilt experimenteren/risico nemen in een veilig groepsproces om tot doorbraken te komen. Dan nodigen we je van harte uit.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Context is leading

Thema door Anders Norén