Context is leading

Fasegewijze, contextgeoriënteerde en waardengedreven organisatieontwikkeling

Van skills naar competenties

Het belang van competentiegerichte werving 

In de huidige arbeidsmarkt staan HR-professionals voor een flinke uitdaging; het aantrekken van geschikte medewerkers die zich helemaal op hun plek voelen in een snel veranderende omgeving. Het werven van nieuwe medewerkers vraagt dan ook om een stuk creativiteit. Hoe pak je dat als organisatie aan? Ligt de focus op het CV of kijk je als HR-professional verder dan ervaring en kennis?

Verschuif je focus van ‘skills’ naar ‘competenties’!

Waarom is het zo belangrijk om je focus te verschuiven van ‘skills’ naar ‘competenties’ bij het aantrekken van nieuwe collega’s? Wij bekijken in deze blog de link tussen competentiegerichte werving en HR-praktijken en waarom het cruciaal is om kritisch te blijven bij het selecteren van medewerkers op basis van competenties.

Het belang van competenties boven skills

Traditioneel werd bij het werven van medewerkers voornamelijk gekeken naar de aanwezige skills en ervaring. Echter, in een snel veranderende wereld worden specifieke vaardigheden vaak snel verouderd. Daarom is het essentieel dat HR-professionals de focus verleggen naar competenties, die de capaciteit en het potentieel van een individu om te leren, aan te passen en te groeien weerspiegelen. Competenties zoals kritisch denken, probleemoplossend vermogen, communicatievaardigheden en veerkracht worden steeds belangrijker in een dynamische en complexe werkomgeving.

De relatie tussen competentiegerichte werving en HR-praktijken

Competentiegerichte werving heeft een sterke relatie met andere HR-praktijken, zoals prestatiebeoordeling, talentontwikkeling en loopbaanplanning. Door medewerkers te werven op basis van hun competenties, kunnen medewerkers beter aansluiten bij de ontwikkelingsbehoeften van de organisatie. Het identificeren van de juiste competenties stelt HR-professionals ook in staat om gerichte training en ontwikkelingsprogramma’s op te zetten, waardoor medewerkers beter kunnen presteren en groeien binnen de organisatie. 

Kritisch blijven bij competentiegerichte werving

Hoewel competenties belangrijk zijn, moeten HR-professionals nog steeds kritisch blijven bij het werven van medewerkers. Het is essentieel om een balans te vinden tussen competenties en andere vereiste vaardigheden en ervaring. Hierbij kan gekeken worden naar de minimale vaardigheden die noodzakelijk zijn voor het uitoefenen van een functie en die te matchen met vaardigheden die ook voorkomen in andere functiegebieden. Naast het kijken naar de competenties van een kandidaat; is het ook belangrijk om te onderzoeken of ze qua persoonlijkheid een goede fit zijn binnen het team en dat hij/zij past in de organisatiecultuur. Door een holistische benadering te hanteren, kunnen HR-professionals dé kandidaten selecteren die niet alleen over de nodige competenties beschikken, maar ook goed passen binnen de organisatie.

Binnen Context is Leading vinden wij het belangrijk om met een duurzame blik naar de arbeidsmarkt te kijken. Hierin kan competentiegerichte werving een oplossing bieden. Wij zijn benieuwd hoe jij kijkt naar deze manier van werven? 

Wil je meer informatie hebben hoe je op basis van competenties kunt werven? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op of kijk bij onze Tools. Let’s find the perfect match!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Context is leading

Thema door Anders Norén