Context is leading

Fasegewijze, contextgeoriënteerde en waardengedreven organisatieontwikkeling

Spiral Dynamics in de praktijk

Uiteindelijk gaat het er niet om of we Blauw, Geel of Rood zijn. Het gaat erom dat we de waardesystemen die nodig zijn in een bepaalde context zo gezond (lees: levensbevorderend) mogelijk kunnen laten manifesteren en dat we niet komen vast te zitten in onze drijfveer-gerelateerde dogma’s en elkaar continu te proberen te overtuigen van ons eigen gelijk. We hoeven niet allemaal naar Geel toe. Laten we eerst maar eens ‘de basis’ zo gezond mogelijk maken.

Mensen staan op verschillende treden van de evolutionaire ladder. En het merendeel van de mensen is gecentreerd in Rood, Blauw en Oranje. Dat is de realiteit zoals die is. En dat maakt de ene mens niet meer of minder dan een ander. Het gaat er om dat we mensen geven wat ze nodig hebben; gebaseerd op waar ze staan op de ladder en gebaseerd op de leefomstandigheden waar ze zich in bevinden.

De enige taak van ons is dan ook om alle waardesystemen zo volwassen en volledig mogelijk te integreren. Eerst in zichzelf. Daarna in de mensen en systemen waarbinnen hij of zij werkzaam is.
En uiteindelijk is Spiral Dynamics een model en daarmee een slechts beperkte weergave van de werkelijkheid. Het is wel een model dat ons op dit moment veel waarde brengt en ons een inspirerend wenkend perspectief op de toekomst geeft. We zijn er ook van overtuigd dat in de toekomst nieuwe en nog toepasselijkere modellen zich zullen aandienen. Evolutie en ontwikkeling is immers oneindig. Er is nog zoveel dat we niet weten…


© 2024 Context is leading

Thema door Anders Norén