Zorgbedrijven in de toekomst zullen op een heel andere leest worden geschoeid. Zorgbedrijven verdienen in de toekomst niet zozeer geld met zorg verlenen, maar met het volledig faciliteren van de mens.
Voor bedrijven geldt; óf aanpassen óf sneuvelen. De wereld verandert sneller en ingrijpender dan de meeste bedrijven doorhebben of aankunnen. In een kantelperiode moeten bedrijven zich instellen op permanente verandering: de verandering wordt de constante en dan vooral de schoksgewijze, radicale verandering. Elke maatschappelijke en economische transitie vraagt om een bedrijfstransitie.
Veel bedrijven zijn daar echter nog helemaal niet mee bezig, ze zijn bezig met overleven of laten zich leiden door de waan van de dag. De meeste bedrijven onderschatten het radicale karakter van de veranderingen om hen heen. Dat betekent meestal het begin van het einde. Kijken we naar een zorgbedrijf in de toekomst, zorgbedrijf 3.0, dan zien we een totaal ander bedrijf dan het huidige.
Wat betekent dat nu voor zorgbedrijven?
De situatie in de langdurige zorg is voor veel zorgbedrijven chaotisch en verwarrend. De meeste zorgbedrijven zijn niet goed uitgerust voor de toekomstige zorg en moeten reorganiseren en saneren. Zij ontslaan tienduizenden mensen, terwijl diezelfde mensen de komende jaren hard nodig zijn in de zorg.
Ze keren alleen niet terug binnen die grote, logge, bureaucratische zorgbedrijven maar in flexibele, platte, horizontale organisaties, of als zzp’er. Kortom, er woedt een orkaan door zorgland en die is nog niet eens op volle sterkte. Nog steeds staat een aantal zorgbedrijven in het oog van de orkaan waar het relatief windstil is. Zodra zij eruit stappen zullen zij de hevigheid van de storm ervaren. En dat is nog maar het begin.
Zorgbedrijven in de toekomst zullen op een heel andere leest worden geschoeid. Zorgbedrijven verdienen in de toekomst niet zozeer geld met zorg verlenen, maar met het volledig faciliteren van de mens. Zij gaan terug van100% zorg verlenen naar pakweg 20% zorg.
De resterende 80% wordt benut voor het helpen van mensen om zo goed mogelijk zelfstandig te kunnen functioneren. Dat kan van alles inhouden; van helpen met het ontwikkelen van een netwerk, zowel virtueel als fysiek, tot het helpen met scholing en bredere ontwikkeling, tot het helpen zoeken naar een baan, enzovoorts.